Als je het zelf nog nooit hebt gedaan, lijkt een groepenkast samenstellen wellicht een uitdagende klus. Maar geen zorgen, want bij Brams Installaties weten we precies hoe het werkt. We gaan stap voor stap te werk om ervoor te zorgen dat je groepenkast veilig is en voldoet aan al je behoeften.
Allereerst nemen we de tijd om te bepalen welke elektrische apparaten je in huis hebt en hoeveel stroom deze verbruiken. Dit helpt ons een inschatting te maken van hoeveel groepen je nodig hebt in je groepenkast. Denk aan een groep voor de keuken, de woonkamer, et cetera. Afhankelijk van de totale belasting en de hoeveelheid verschil in belasting per groep, selecteren we de juiste componenten voor je groepenkast.
De aanleg van de groepenkast is een secuur werkje. Elk onderdeel moet niet alleen aan de juiste groep worden gekoppeld, maar ook correct worden geïnstalleerd voor een optimale veiligheid. Dit is van cruciaal belang omdat een onjuist geïnstalleerde groepenkast brandgevaar kan opleveren.
Bij Brams Installaties staan we klaar om je te begeleiden bij het samenstellen van een groepenkast. We houden rekening met je persoonlijke situatie en vinden de beste oplossing, aangepast aan jouw woonsituatie en behoeften. Op deze manier garanderen we dat het proces van een groepenkast samenstellen soepel en naar tevredenheid verloopt.
Ontdek hoe we dit bij Brams Installaties in zijn werk laten gaan en maak de keuze voor veiligheid, kwaliteit en service bij het samenstellen van je groepenkast.
Groepenkast samenstellen, hoe gaat dat in zijn werk?
Wat is een groepenkast?
Een groepenkast is het hart van je elektrische installatie. Het is de plaats waar de stroomverdeling binnen je woning of bedrijfspand plaatsvindt. De stroom komt vanuit het energiebedrijf via de hoofdschakelaar je pand binnen en wordt via deze schakelingen verdeeld over de verschillende groepen in je huis of bedrijfspand.
Bij Brams Installaties zijn we gespecialiseerd in het samenstellen van groepenkasten. Maar hoe pakken we dat aan?
Beoordelen van de huidige situatie
Voordat we een groepenkast samenstellen, beginnen we met het beoordelen van de huidige situatie. We kijken bijvoorbeeld naar de hoeveelheid stroom die je verbruikt, welke apparaten je gebruikt en de indeling van je woning of bedrijfspand. Op basis van deze informatie kunnen we het aantal groepen in de kast bepalen en welke uitbreidingen er eventueel nodig zijn.
Heb je bijvoorbeeld zonnepanelen of plannen om deze in de toekomst te installeren? Dan moeten we hiermee rekening houden bij het samenstellen van je groepenkast.
Lees hier meer over de installatie van zonnepanelen.
De juiste onderdelen kiezen
Het kiezen van de juiste onderdelen is essentieel bij het samenstellen van de groepenkast. Elk onderdeel heeft een specifiek doel en zorgt ervoor dat je elektrische systeem veilig en efficiënt functioneert. Hierbij kun je denken aan componenten zoals aardlekschakelaars, groepenverdelers, hoofdschakelaars en eventueel specifieke aansluitingen voor bijvoorbeeld elektrisch koken of laadpalen voor elektrische auto’s.
Een aardlekschakelaar installeren
Bij Brams Installaties installeren we altijd een aardlekschakelaar bij het samenstellen van je groepenkast. Dit is een veiligheidsvoorziening die ervoor zorgt dat de stroom wordt afgesloten zodra er een stroom lekt naar de aarde. Het niet tijdig onderbreken van zo’n lekstroom kan leiden tot brand of levensgevaarlijke situaties. Daarom is het belangrijk om de installatie van de aardlekschakelaar over te laten aan onze ervaren installateurs.
Heb je vragen over elektra onderhoud? Graag vertellen wij je meer over onze diensten.
Lees hier meer over onze onderhoudswerkzaamheden.
Deskundige installatie
Als laatste stap in het proces komt de daadwerkelijke installatie van de groepenkast. Onze elektriciens hebben jarenlange ervaring en beschikken over alle benodigde kwalificaties om je groepenkast op een professionele en veilige manier te installeren. Wij werken volgens de huidige normen en regelgeving.
Heb je concrete plannen om een groepenkast te laten samenstellen of wil je gewoon graag meer informatie? Bij Brams Installaties adviseren we je graag.
Vraag hier een offerte aan. We zijn telefonisch bereikbaar via 085 21 21 712 of per e-mail op info@bramsinstallaties.nl. Samen zorgen we ervoor dat je elektrische installatie veilig en betrouwbaar is.
Offerte op maat?
Interesse in onze diensten? Vraag nu een vrijblijvende offerte aan →
Meest gestelde vragen
1. Hoe wordt een groepenkast samengesteld?
Als expert in het samenstellen van een groepenkast, beginnen we altijd met het inventariseren van de elektriciteitsbehoefte van een woning of bedrijfspand. Het aantal groepen wordt bepaald door het vermogen dat nodig is. Voor grote elektrische apparaten zoals een wasmachine of oven, is vaak een aparte groep nodig. Vervolgens wordt voor iedere groep een zekering geplaatst, voor de veiligheid. De laatste stap is het aansluiten van de groepen op de hoofdzekering, op deze manier is de groepenkast helemaal klaar om energie te leveren aan de gehele woning of het bedrijfspand.
2. Waar moet ik op letten bij het samenstellen van een groepenkast?
Houd rekening met een aantal belangrijke aspecten bij het samenstellen van een groepenkast. Ten eerste is het belangrijk om te weten hoeveel stroom je nodig hebt, dit bepaalt het aantal groepen. Daarnaast is veiligheid essentieel, met de juiste zekeringen zorg je ervoor dat de stroomvoorziening altijd veilig is. Wij, van Brams Installaties, stellen graag samen met jou de perfecte groepenkast samen op basis van onze meer dan 10 jaar ervaring.
3. Wat is de functie van een aardlekschakelaar in een groepenkast?
Een aardlekschakelaar is een belangrijk onderdeel van een groepenkast. Het beschermt je tegen elektrische schokken door de stroom uit te schakelen wanneer er een lekstroom ontstaat. Deze schakelaar meet continu het verschil tussen de inkomende en uitgaande stroom in een groep. Bij een verschil groter dan 30 milliampère, schakelt de aardlekschakelaar direct de stroom uit. Bij het samenstellen van de groepenkast zorgen wij bij Brams Installaties altijd voor een correct geïnstalleerde aardlekschakelaar.
4. Heb ik een extra groep nodig voor mijn elektrische auto?
Ja, voor het opladen van een elektrische auto heb je over het algemeen een aparte groep nodig. Het opladen van een auto vraagt namelijk veel stroom en het is belangrijk dat deze stroomvraag niet de capaciteit van de bestaande groepen overschrijdt. Het is zelfs zo dat in sommige gevallen een volledig nieuwe groepenkast noodzakelijk is. Bij Brams Installaties helpen wij je graag met het beoordelen van de huidige situatie en geven wij advies op maat.
5. Is het verstandig om een groepenkast zelf samen te stellen en te installeren?
Hoewel het voor een leek misschien een eenvoudige klus lijkt, raadt Brams Installaties het sterk af om zelf een groepenkast samen te stellen en te installeren. Het vereist specifieke kennis en kunde, en het niet-naleven van de richtlijnen en voorschriften kan leiden tot gevaarlijke situaties. Bovendien is een verkeerd aangesloten groepenkast vaak de oorzaak van brand. Maak gebruik van onze expertise en ervaring zodat je veiligheid gegarandeerd is.