Bij Brams Installaties gaan we in op jouw vraag, mag je zelf een extra groep aanleggen? De korte versie: ja dat mag, maar er zijn een aantal factoren waarmee je rekening dient te houden. Het zelf aanleggen van een extra groep binnen je elektriciteitsnetwerk is een taak die precisie verlangt, kennis van elektrische systemen en strikte naleving van veiligheidsregels.
In deze blog nemen we je mee door de stappen die nodig zijn om een extra groep te creëren. Van het initiële plan, het selecteren van de juiste materialen, tot en met het daadwerkelijke installatieproces, we bespreken het allemaal. We willen je erop wijzen dat, hoewel je zelf een extra groep aan mag leggen, niet iedereen daarvoor geschikt is. Dit heeft betrekking op de technische vaardigheden die je nodig hebt, maar ook op het kunnen begrijpen en navolgen van de juiste veiligheidsmaatregelen.
Bij Brams Installaties streven we ernaar om je te voorzien van de meest volledige en nauwkeurige informatie om je te begeleiden bij het realiseren van je project. Echter adviseren we dat als je niet comfortabel bent met het zelf uitvoeren van deze taak, je een professionele elektricien, zoals wij, inschakelt. Zorg ervoor dat je veiligheid altijd voorop staat.
Zelf een extra groep aanleggen kan een lonende ervaring zijn, maar het vereist wel een goede voorbereiding, wat basiskennis en respect voor de risico’s die bij elektrische installatiewerkzaamheden komen kijken. Onze professionals bij Brams Installaties staan altijd voor je klaar om je verder te helpen.
Het belang van extra elektragroepen
Stel, je hebt een nieuw, krachtig elektrisch apparaat aangeschaft, bijvoorbeeld een inductiekookplaat of een elektrische oven. Wil je dit apparaat installeren, dan rijst meteen de vraag: mag je zelf een extra groep aanleggen? Het antwoord is: ja, je mag, maar er zijn wel bepaalde veiligheidsvoorschriften waar je rekening mee moet houden. Wij van Brams Installaties helpen je graag met deze materie.
Het aanleggen van een extra groep
Het aanleggen van een extra groep in de meterkast is een taak die niet onderschat mag worden. Onder een ‘groep’ verstaan we een afzonderlijke elektrische circuit dat via een eigen automaat of zekering wordt beveiligd. Bij het zelf aanleggen is het belangrijk om de juiste kennis in huis te hebben. Hoewel het technisch gezien toegestaan is om zelf een extra groep aan te leggen, adviseren wij om dit over te laten aan een professional. Dit is niet alleen veiliger, maar zorgt er ook voor dat je verzekering eventuele schade dekt in het geval van een elektrisch ongeluk.
Wat zijn de risico’s?
Zelf een extra groep aanleggen is niet zonder risico. Elektriciteit is gevaarlijk en kan, indien verkeerd aangesloten, leiden tot brand of elektrische schokken. Zaken als de juiste bedrading, de correcte aansluiting op de aardlekschakelaar en het inschatten van de totale belasting van de installatie zijn cruciaal om ongelukken te voorkomen. De pakkans op de fouten groeit als je de elektra onderhoud uitvoert zonder ervaring. Wil je hier meer over weten? Lees verder op onze pagina over elektra onderhoud. Klik hier om meer te leren over veilig en efficiënt onderhoud aan je elektrasysteem.
Professionele hulp inschakelen
Als vakkundige elektriciens met ruime ervaring zijn wij van Brams Installaties in staat om veilig en volgens de regels een extra groep aan te leggen. Wij controleren de installatie op veiligheid, uitgaande van de capaciteit en belasting van het systeem. Daarnaast kennen we de laatste regelgeving en werken we volgens de NEN1010, de Nederlandse norm voor veilige laagspanningsinstallaties. Zo weten we zeker dat je installatie veilig is en aan alle eisen voldoet.
Neem contact op met Brams Installaties
Wil je veilig en vertrouwd een extra groep aanleggen? Dan helpen wij je graag verder. Voor meer informatie of het aanvragen van een vrijblijvende offerte kun je bij ons terecht. Klik hier of neem telefonisch contact op via 085 21 21 712 of stuur een email naar info@bramsinstallaties.nl. Wij helpen je graag verder!
Offerte op maat?
Interesse in onze diensten? Vraag nu een vrijblijvende offerte aan →
Meest gestelde vragen
1. Mag ik zelf een extra groep aanleggen?
Jazeker, op technisch gebied is het mogelijk om zelf een extra groep aan te leggen. Maar kennis van zaken is hierbij essentieel. Werkzaamheden aan de elektrische installatie in je woning, moeten veilig uitgevoerd worden. Het team van Brams Installaties staat altijd klaar om advies te geven of de installatie voor je uit te voeren. Met meer dan 10 jaar ervaring hebben wij al veel extra groepen aangelegd door heel Nederland.
2. Heb ik een certificaat nodig om zelf een extra groep aan te leggen?
Een specifiek certificaat is niet vereist om zelf een extra groep aan te leggen, maar kennis en ervaring is wel van cruciaal belang voor de veiligheid. Bij Brams Installaties hebben alle installateurs meerdere certificaten en uitgebreide ervaring met het aanleggen van extra groepen.
3. Wat zijn de risico’s als ik zelf een extra groep ga aanleggen?
Zelf een extra groep aanleggen kan risico’s met zich meebrengen, zoals kortsluiting, brandgevaar of een niet correct werkende installatie. Bij onvoldoende kennis of onjuiste uitvoering zijn deze risico’s reëel. Bij Brams Installaties waarborgen wij de veiligheid en functionaliteit van je installatie met ons sterke, gecertificeerde team.
4. Waar kan ik op letten bij het zelf aanleggen van een extra groep?
Belangrijk is om rekening te houden met de maximale belasting van de groep, de correcte aarding en het juist aansluiten van alle componenten. Het kan complex zijn, met veel technische aspecten waar je rekening mee moet houden. Bij twijfel kun je altijd een gratis offerte aanvragen bij Brams Installaties, wij helpen je graag.
5. Hoeveel tijd kost het om zelf een extra groep aan te leggen?
De tijd die het kost om zelf een extra groep aan te leggen hangt af van de complexiteit van je elektrische installatie en je kennis en ervaring. Voor ons team van Brams Installaties is dit dagelijkse kost en we voeren de klus dan ook snel en efficiënt uit. Contacteer ons gerust voor meer informatie.